Geplaatst in Alle wandelingen/nieuwste berichten, Gemarkeerde wandeling, Hondvriendelijke horeca, Limburg, Nederland, Wandeling met zwemgelegenheid, Wandelroutes met hond, Wandeltochten 10-15 km

Water Wandel Wereld Leudal

20180919_141330
St. Ursulamolen Leudal

Dit is een geweldig mooie tocht die het hele Leudal rondgaat. Hij is gemarkeerd en je kunt hem zó gaan lopen. Maar laat je door de naam niet misleiden…..

*****

Wandeling: Water Wandel Wereld nr. 7 Leudal, 15 km

Start-Eindpunt: Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 Haelen

Gemarkeerd: Ja, bordjes water wandel wereld Leudal

Hond: Kan mee. Ik heb de tocht aangemerkt als tocht met zwemgelegenheid. Maar dat stelt niet zo veel voor. De hond kan op enkele plaatsen het water in bij de Leubeek aan het einde van de route, maar het is pootjebaden.

Horeca: St. Elisabethshof (honden onbekend), naast het bezoekerscentrum en onderweg De Busjop (honden welkom) liggen aan de route.

Zelf de route lopen: De route is zeer goed gemarkeerd in twee richtingen. De wandelfolder is niet echt nodig maar te koop bij het bezoekerscentrum.

Vanuit het bezoekerscentrum linksaf de Roggelseweg op, direct na het restaurant en de watermolen zie je de bordjes staan.

Tip: Het mooiste stuk is het stuk langs de Leubeek en de St. Ursulamolen. Loop de route daarom rechtsom richting de Busjop. Dan heb je het mooiste stuk het laatst. Anders valt het tweede deel, hoewel ook mooi, ietwat tegen. Nadeel is dan dat de horeca redelijk vroeg komt en het andere restaurant aan het einde zit.

*****

20180919_111829

Water Wandel Wereld

Op deze zonovergoten herfstdag is het bijna 27 graden! Het is waarschijnlijk ook de laatste zomerse dag dit jaar, morgen is het minder weer en daarna slaat het om en komt de natte herfst in beeld. Bijna elk jaar is er wel zo’n tijdstip aan te wijzen dat de zomer echt ten einde is. De herfst kan ook heel mooi zijn, maar geef mij maar de lente en de zomer. Eigenlijk is het een tikkie te warm voor Laar, maar we moeten het er nog even van nemen nu het zonnetje nog schijnt.

Deze wandeling is er eentje uit de Water Wandel Wereld serie. Het zijn 9 gemarkeerde wandelingen, van 6 tot 18 km in de Maas Schwalm Nette regio. Deze Leudaltocht ligt wat uit koers, de overige tochten liggen wat verder weg richting Duitsland en zelfs ín Duitsland. De website belooft heel wat. Regio’s halen tegenwoordig alles uit de kast om de wandeltoerist te trekken. Zo heeft Duitsland een Premium wandelkeurmerk om de mooiste wandelroutes aan te prijzen. De WWW-serie heeft ook zo’n keurmerk. Opvallend is wel dat tijdens de route om de paar kilometer wegwijzers staan met de afstanden van de horecagelegenheden. Een paar daarvan liggen niet direct aan de route. Ze willen je hier wel héél graag naar het terras hebben. Anderzijds dient het gemak ook de mens: je kunt meteen zien of je nog een café verder loopt of niet. Daarnaast meldt de site dat de parkeerplaatsen vanwege de grote populariteit van de wandelingen op sommige dagen overbelast zijn… De wandelroute dan ook lijkt mij.

Dat is nogal wat. De route lijkt mij zeker prachtig anders loop ik hem niet. Maar een keurmerk heb ik daar niet voor nodig. Ik keur mijn wandelingen zelf wel 😉 Als ik een wandelkaart of topografisch kaartje zie, weet ik wel genoeg.

De naam van de tocht doet vermoeden dat hij langs eeehhh veel water gaat? Maar behalve twee half drooggevallen beken en een eveneens bijna droog ven is er weinig water te bekennen. Nee, een watertocht ziet er toch heel anders uit bij mij.

20180919_141506

Leudal

Het Leudal is een natuurgebied van Staatsbosbeheer in midden Limburg. De bossen en beekdalen liggen tussen de dorpen Heythuysen, Roggel, Nunhem en Haelen in. Door het gebied stromen de Zelsterbeek en de Leubeek die uitmonden in de Maas. Het gebied kent veel hoogteverschillen. Niet zozeer in de wandeling zelf, maar de beken liggen op veel plaatsen meters lager dan het wandelpad. Hoge oevers dus, waar de ijsvogel zich thuisvoelt en Lara iets minder want die spot water maar ze kan er niet in.

De wandeling gaat (rechtsom) eerst langs velden, vlakke bossen en beekdalen met rietkragen en broekbossen, met aan het einde een oud bakhuisje en een kloosterhof. Het klooster zelf ligt daarachter en is door de begroeiing niet te zien. De Roggelseweg deelt de wandeling in tweeën. Aan de andere kant is een ander landschap te zien: het eigenlijke Leudal met zijn beken, hoge oevers en aan het einde de bekende Leumolen (St. Ursulamolen). Alles is zandpad, soms breed, soms heel smal en dat mag ik wel. Geef mij maar kruip door sluip door paadjes.

We zijn vroeg vertrokken, anders wordt het te warm voor Laar. Het is een stevige tocht voor haar met 15 km, dat is tot nu toe het meeste aantal km dat ze gelopen heeft. Volgend jaar kan ze mee met het Pieterpad 🙂 Laar loopt dat het een lieve lust is en als ze aan het einde dan ook nog water spot, is ze niet te houden. Maar het is pootjebaden. Zwemmen kun je het niet noemen, het water staat te laag.

Houdt er rekening mee dat het in het weekend zeer druk kan zijn. Wie door de week aan de kuier kan, moet dat zeker doen. Want premium of niet, het is beslist een hele fraaie tocht en ik ben behoorlijk nieuwsgierig geworden naar de overige acht routes.

20180919_120233

 

 

Auteur:

Wandelblog voor twee- en viervoeters. Inspirerende ideeën voor tochten met of zonder hond. Laraloopt speurt naar tochten met losloopgebied, zwemgelegenheid of hondvriendelijke horeca.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s